pondělí 2. března 2009

Ze šampionátu snů, jak si liberecké mistrovství světa v lyžování vybájili jeho organizátoři, se stal nákladný megapropadák. Místo abyLiberec praskal ve švech a kypěl turistickým ruchem, jak by se slušelo na dějiště sportovní události světového významu, připomíná spíš městoduchů: ulice a ostatní veřejná prostranství zejí prázdnotou, v hotelech, restauracích a stáncích se suvenýry a s rychlým občerstvením zívá nezájmem zaskočený personál, jehož největší starostí je obava,zda si v průběhu šampionátu vydělá aspoň na slanou vodu. Hlavní příčina té ostudy je všeobecně známá: Češi se zase jednou projevilijako přeborníci v jediném oboru, který mistrovsky ovládají, totiž v bezohledném loupežnictví. Nač si jen pomyslíte, počínaje vstupenkami a konče cenami za ubytování, stravu nebo parkovací místa, všecičko bylo nestydatě předraženo, jako by návštěvníkům mistrovství působilo největší rozkoš nechat se českými zlatokopy nadobro ožebračit. Ukázalo se, že zdejší rádoby kapitalisté pořád ještě uvažují jako normalizační veksláci: co Zápaďan, to milionář, který nehledí na nějaký ten dolárek a stává se pro ziskuchtivé čecháčky snadnou kořistí. Jenže to už dávno neplatí. Obzvlášť v době světového hospodářského útlumu i »boháči«zpoza Šumavy pečlivě zvažují výdaj každého groše a těžko jim zazlívat,že se nemíní nechat oškubat o poctivě vydělané peníze v postkomunistickém státě rychlozbohatlíků. A tak nejpočetnějizastoupené zahraniční obecenstvo tvořili fanoušci z Norska, kteří sevšak na vztek zlatokopům neubytovali v hotelových apartmánech, nýbržve stanech, a místo na kulinářských skvostech našich kuchařů a opékačůsi pochutnávali na přivezeném sušeném mase.
A jako by takto ostudné antipropagace české pohostinnosti bylo málo, stydí se navíc zdejší daňoví poplatníci za to, že na tu blamáž přispěli dvěma tisíci milionů z vlastních kapes, aniž se jich někdo zeptal, stojí-li jim zbabrané mistrovství za takovou investici. Lidé,z nichž mnozí právě řeší problém, kde vzít po vyhazovu z práce najídlo a na zaplacení inkasa, byli pořadateli šampionátu sprostě podvedeni. Poté, co bylo před pěti lety Česku přiklepnuto zorganizování té trapnosti, dostalo se jim ujištění, že nebude stát erární pokladnu ani korunu, naopak že vydělá majlant. Netrvalo však dlouho a stát prolhancům posloužil jako dojná kráva, k jejímuž vemeni se lačně přisál kdejaký hltoun stamilionů, co jich jen země česká vej ménu potěmkinovské slávy porodila. Nejdřív miliarda, potom druhá, a pořád to nechtělo stačit. Vyvrcholením nezodpovědné rozmařilosti byl požadavek na dalších osmdesát milionů k financování tzv. doprovodného zábavného programu pro publikum, které nepřijelo.
To už ale bylo moc na krajské zastupitelstvo, protože zatímco až dosud pocházely vyhozené peníze převážně z Kalouskova děravého sejfu,tentokrát už měly odlehčit regionální kasičce. Takže se spustil kravál. Kdyby to alespoň bylo na něco rozumného, třeba na úklid přebytečného sněhu, úpravu sportovišť nebo tak něco, snad bychom i pustili chlup, bouřili se radní. Ale na »kulturu« a pohoštění proV.I.P. prominenty z řad bafuňářů a příživníků na zkrachovalém podniku přispívat nebudeme! Ať platí ti, kteří si tuhle blamáž vymysleli v očekávání závratných zisků! Nu, nedivme se tomu. Jen naprostý šílenec by investoval do regionální »propagace«, kterou za nekřesťanské peníze daňových poplatníků obstarávají ve vylidněném Liberci takové normalizační vykopávky jako Michal David nebo skupina Elán. Ať se fandové těchto fosilií aspoň jednou pobaví za své. Měl-li kdo šanci přitáhnout do dějiště lyžařského šampionátu davy sportovních fajnšmekrů, byla to v první řadě královna bílé stopy Kateřina Neumannová, která však zkazila, co mohla, když se z vrcholové běžkyně během pár let přerodila v neschopnou bafuňářku.
Budiž Bohu žalováno, že legendární Katce pomohl do hrobu pravicový premiér Topolánek, šéf politické strany, která se jinak stylizuje do role uvážlivého hospodáře s veřejnými penězi a při každé příležitosti peskuje socialisty za jejich rozhazovačnost. Lze předvídat, že pokonečné bilanci nákladů a ztrát liberecké hogo fogo parády bude živou vodou pokropený furiant Paroubek pořádat den co den nejmíň čtyři tiskové konference, na nichž národu vysvětlí, kdo je v Česku největší škůdce hospodářského rozkvětu. Už teď jsem žádostiv zvědět, čím se bude ministerský předseda proti - tentokrát oprávněným - útokům zleva bránit. Sotva si vystačí s argumentem, že ve věci zbůhdarma vyhozených miliard podlehl hlasu svého sportovního srdce.
Na konec jsem si nechal alespoň špetku optimismu. Třeba nám zkušenost s pořádáním mistrovství světa v lyžování poslouží jako výstraha, až občanskodemokratický šplhavec Bém opráší svůj pitomý nápad učinit z České republiky hostitelskou zemi letních olympijských her. Třeba si potom vzpomeneme, jak daleko je v postkomunistickém rejdišti zlatokopů a politických příživníků na kdečem od třeba i bohulibého záměru k jeho realizaci a jak snadné je sklouznout z piedestalu proklamované světovosti do propadliště nebetyčné mezinárodní ostudy.
Petr Zavoral